• 0730.628.610
  • asociatia.ineditravel@gmail.com
  • Str. Sfânta Agnes, nr.250, Ilfov

Brosura Poluare

 

EVITAREA SURSELOR DE POLUARE, PROTECTIA BIODIVERSITATII

Prezenta brosură urmăreşte să sprijine instituția parteneră, Primaria Vladesti, judetul Arges,  cetatenii și toate categoriile de colaboratori  în integrarea principiilor dezvoltarii durabile  si  protectiei biodivestitatii in comunitate.

 CE ESTE POLUAREA

Poluarea este o contaminare a mediului înconjurător – aer, apă, sol – cu diverse materiale care afectează întregi ecosisteme de organisme vii, sănătatea oamenilor și chiar calitatea vieții.

Există și surse de poluare naturale, precum sunt furtunile de praf, emisiile gazoase din sol, incendiile naturale sau erupțiile vulcanice. Însă, de cele mai multe ori, cauzele poluării sunt strâns corelate cu activitățile pe care oamenii le desfășoară. Modul în care își arată nepăsarea față de mediul înconjurător este reflectat din aruncarea deșeurilor fără a ține cont de criteriile de selecție, arderea lor în oraș sau în provincie, folosirea mașinilor personale chiar și atunci când nu este nevoie etc.

 CARE SUNT TIPURILE DE POLUARE 

Cea mai importantă cauză care afectează sănătatea organismelor vii, dar și a planetei, este poluarea mediului. Există diferite tipuri de poluare – poluarea aeruluiapeisolului – cu diverse consecințe asupra pământului. Descoperă în rândurile următoare care sunt diferențele între toate aceste tipuri.

 

 

 

Poluarea aerului 

Poluarea aerului mai poartă și denumirea de „smog”, o formă ale cărei efecte sunt aproape dezastruoase în ceea ce privește mediul înconjurător. Acest tip de poluare apare atunci când orice fum, gaz sau praf intră în atmosferă, creând o serie de dezechilibre, printre care se numără încălzirea globală și problemele respiratorii ale oamenilor.

Practic, orice tip de gaz care ajunge în atmosferă, influențează într-un mod negativ orice ecosistem. De asemenea, este important de știut faptul că există două categorii de poluanți: cei primari și cei secundari. Poluanții primari își fac întotdeauna apariția în urma unor procese industriale, iar poluanții secundari sunt cauzați de reacțiile pe care le oferă prima categorie.

Poluarea apei

O apă poluată afectează atât animalele, vegetația și întregul mediu înconjurător, cât și starea de sănătate a oamenilor. Poluarea apei se întâmplă atunci când mai multe substanțe sau obiecte sunt aruncate în râuri, lacuri, mări sau oceane. Există trei tipuri de poluanți pentru apă:

Poluanți de natură fizică – deșeurile toxice sau apele folosite la răcirea instalațiilor;

Poluanți de natură chimică – reziduuri petroliere, detergenți;

Poluanți de natură biologică – reprezentați de canalizarea orașului.

Poluarea solului

Solul este esențial pentru dezvoltarea și creșterea producției agricole, precum și a plantelor sau a copacilor. Acesta este tipul de poluare cel mai răspândit în țara noastră, fiind provocat de acumularea de diverși compuși chimici, săruri sau chiar metale grele in sol.

Dacă tratarea solului cu diverse pesticide părea o idee bună pentru agricultori, acestea fac să dispară organismele utile din pământ, precum sunt bacteriile sau fungi.

Protejarea biodiversității nu este doar responsabilitatea fermierilor. Protejarea habitatelor naturale este responsabilitatea noastră, a fiecăruia dintre noi. Există mai multe modalități prin care putem proteja biodiversitatea.

  1. Conservă sursele de apă

Sursele de apă proaspătă sunt esențiale pentru biodiversitate. Poți contribui la păstrarea biodiversității prin reducerea cantității de apă pe care o folosești zilnic. Poți face un duș în 5 minute sau poți să oprești apa atunci când speli vasele sau când te speli pe dinți. În prezent, oamenii de știință din industria de protecția plantelor dezvoltă soiuri și hibrizi de plante care sunt capabile să își atingă potențialul de producție maxim prin utilizarea unei cantități minime de apă.

  1. Reutilizează și reciclează

Reciclarea reduce poluarea prin scăderea consumului de energie, electricitate și apă. De asemenea, sunt eliminate costurile necesare depozitării deșeurilor. Poți recicla sticlă, carton, hârtie, plastic dar și haine, electrocasnice sau baterii.

Industria de protecția plantelor derulează, în întreaga lume programe de reciclare a ambalajelor produselor de protecția plantelor. În ultimii 13 ani, programele din întreaga lume au colectat și reciclat aproape 800.000 de tone de ambalaje de pesticide. Aceasta cantitate este echivalentul greutății a 100 de turnuri Eiffel.

 

 

 

  1. Ajută fermierii

Agricultorii joacă un rol cheie în conservarea biodiversității. Cu ajutorul biotehnologiei și al științei plantelor, fermierii pot cultiva mai multe plante și pot obține o cantitate mai mare de alimente folosind aceeași suprafață de teren. Acest lucru înseamnă păstrarea habitatelor naturale, prin reducerea necesității de a transforma aceste habitate în terenuri agricole.

  1. Cultivă și consumă fructe și legume obținute local

Cultivă plante adaptate zonei în care locuiești. Selectarea soiurilor și hibrizilor potriviți pentru zona de cultură contribuie la protejarea biodiversității și la susținerea ecosistemul din mediul rural.

  1. Cumpără alimente produse local

Fie ca alegi ca sursă de aprovizionare ferma din apropierea locuinței sau alegi să mergi la piață, cumpără întotdeauna produse obținute local. În acest fel ajuți fermierul, te aprovizionezi cu produse proaspete și ai posibilitatea să afli cum a fost obținută mâncarea ta.

  1. Protejează polenizatorii

Albinele alături de alți polenizatori sunt responsabili pentru polenizarea a peste 90% din speciile de plante și contribuie la obținerea a mai mult de 35% din alimentația mondială. Pentru că albinele sunt amenințate și de acarienii Varroa, oamenii de știință din domeniul protecției plantelor au dezvoltat produse inovatoare, ajutându-i pe fermieri să controleze mai eficient acarienii și să protejeze populațiile de albine.

Oferă-le polenizatorilor o sursă de hrană suplimentară. Dacă stai la curte, poți planta o varietate de flori sălbatice sau native care înfloresc tot timpul. În acest fel, asiguri o masă copioasă pentru albine și pentru alți polenizatori indiferent de sezon.

  1. Protejează habitatele naturale

Intervenția omului asupra pământului poate avea un impact puternic asupra biodiversității. Protejează habitatele naturale, nu călca florile sau culturile. Atenție, habitatele naturale se întâlnesc la tot pasul, în iarbă, în poiana cu flori sau pe cărări de munte.

  1. Mergi pe jos

Schimbările climatice pot avea consecințe majore asupra biodiversității. Poți reduce amprenta de carbon dacă iei autobuzul sau alegi să mergi pe jos. O astfel de atitudine contribuie la protejarea mediului prin reducerea poluării.

Oamenii de știință din industria de protecția plantelor lucrează în fiecare zi pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Un exemplu în acest sens este dezvoltarea și implementarea lucrărilor de conservare în ferme. Aceste lucrări îi ajută pe fermieri să utilizeze o cantitate mai mică de combustibil prin efectuarea unui număr mai mic de lucrări și tratamente. Astfel activitatea agricolă contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

  1. Implică-i și pe cei din jurul tău

Dacă tu ești conștient de importanța biodiversității și faci tot ce poți pentru a o proteja este indicat să transmiți aceste informații și celor din jurul tău. Educarea oamenilor cu privire la importanța conservării biodiversității crește gradul de conștientizare a publicului asupra problemei. Pe măsură ce gradul de conștientizare a publicului crește, oamenii devin mai implicați în grija pentru mediul înconjurător.

 

 

ASOCIATIA INEDITRAVEL

Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 -2020

www.poca.ro